یک روز پرمشغله و گرم را در نظر بگیرید. وقتی که با خستگی زیاد وارد خانه میشوید و شدیدا به آب یخ نیاز دارید! حالا تصور کنید که هر چقدر پدال یخساز را فشار میدهید به جز یک صدای گوش خراش چیز دیگری نصیبتان نمیشود. اینجاست که خستگی به تنتان میماند و نمیدانید که باید چه کنید!! احتمالا به این فکر میکنید که باید مقدار زیادی زمان و پول هزینه کنید تا یخسازتان مجددا کار کند! ما این مقاله را تهیه کردیم تا شما بدانید با چند کار ساده خودتان میتوانید، بدون صرف هزینه برای تعمیرکار، این کار را انجام دهید؛ پس حتما با ما همراه باشید.
مشکلات رایج دربارهٔ کار نکردن یخساز یخچال
حالا که یخساز یخچالتان کار نمیکند، قبل از اینکه کاری برای تعمیرش انجام دهید باید بدانید مشکل از کجاست. در ادامهٔ این بخش رایجترین مشکلاتی که میتواند باعث از کار افتادن یخسازها شود را بررسی کرده و برای هرکدام راهحل ارائه میکنیم.
- انسداد لولههای آب یخساز
- انسداد یا یخزدگی شیر آب ورودی
- کثیف شدن یا بسته شدن فیلتر آب
- از کار افتادن المنت دستگاه یخساز
- پایین بودن دمای ترموستات
- خارج شدن بازوی کنترل کننده از موقعیت خود
- بالا بودن بیش از حد دمای فریزر
هر کدام از موارد بالا وقتی اتفاق بیفتند، یک سری مشکلاتی را بوجود میآورند. در این قسمت با این مشکلات و روش حل آنها آشنا خواهید شد.
انسداد لولههای آب یخساز
لولههای انتقال آب به درون دستگاه یخساز گاهی اوقات یخ میزنند و به همین دلیل مسدود میشوند و نمیتوانند آب را به درون دستگاه منتقل کنند تا فرآیند یخسازی انجام شود. در این مواقع یا اصلا یخ تولید نمیشود و یا مکعبهای کوچک یا بدشکل تولید میشود.
در مرحله اول، وقتی متوجه کار نکردن یخساز شدید، سراغ لولههای انتقال آب بروید و آنها را بررسی کنید. اگر یخزدگی مشاهده کردید به دنبال انسداد بگردید. اگر متوجه انسداد شدید مراحل زیر را انجام دهید:
1- تهیه وسایل مورد نیاز:
شما برای از بین بردن انسداد این لولهها، آب کردن یخها و تمیز کردن مسیر انتقال آب به وسایل زیر نیاز دارید پس قبل از انجام هر کاری همه این وسایل را دم دستتان بگذارید:
- یک سطل
- یک پارچه آبگیر و تمیز کننده
- یک بطری 450 گرمی سرکه سفید فراوری نشده
- یک قیف پلاستیکی
- یک پیچگوشتی و انبردست
- دو عدد گیره
- مولتیمتر
- دستکش کار
با آماده کردن موارد بالا، میتوانید قدم به قدم طبق چیزی که به شما میگوییم پیش بروید. فقط مواظب لولههای قدیمی یا لولههایی که نشتی دارند باشید که در حین تمیز کردن آسیبی به آنها وارد نکنید و گرنه بعد از آن باید دنبال متخصص لولهکشی ساختمان بروید که چشم کور شده را علاوه بر ابروی ناقص برایتان درست کند.😅
2- شیر آب ورودی یخچال را قطع کنید:
برای شروع اولین کار این است که هم یخچال را از برق بکشید و هم شیر ورودی آب را ببندید. بعد از انجام این دو کار، دیگر هیچ نگرانیای از بابت برقگرفتگی خودتان و یا آبگرفتگی منزلتان جلوگیری میکنید.
اصلا نگران خراب شدن مواد غذایی داخل یخچال و فریزرتان نباشید، چون تمیز کردن لولهها تقریبا یک ساعت طول میکشد و توی این مدت اتفاقی برای مواد غذاییتان نمیافتد. حالا وقت آن است که شیر ورودی را از یخچال جدا کنید و سطلی را که از قبل آماده کردید زیر آن قرار دهید تا آب داخل لوله درون آن بریزد و خانه را کثیف نکند. اگر با دست لوله جدا نشد از پیچگوشتی یا انبردست کمک بگیرید.
شیر ورودی یخچال یا روی دیوار پشتی آن است، یا در نزدکترین کابینت و یا درست زیر جایی که یخچال قرار دارد.
3- آب سرد کن و مخزن آب را تمیز کنید:
بعد از جدا کردن لوله آب از یخچال، مخزن زیر دستگاه آبسردکن را جدا کرده و آن را خالی کنید. سپس با استفاده از پارچه آغشته به سرکه سفید داخل و دهانه آن را تمیز کنید و کنار بگذارید تا خشک شوند. وقتی که فرآیند خشک شدن کامل شد دوباره مخزن را با آب گرم و صابون بشویید تا کامل تمیز شود.
4- خطوط آب یخچال را تمیز کنید:
وقتی کار با مخزن آب تمام شد، آن را سر جایش برگردانید و نصب کنید. مقداری سرکه سفید را با قیف پلاستیکی داخل لوله مخزن ریخته تا اشباع شود؛ سپس با گیره انتهای لولهها را ببندید تا سرکه داخل آنها بماند. حالا سراغ لولههای پخشکننده یخساز بروید و درون آنها نیز سرکه بریزید و با گیره انتهای آنها را ببندید. بعد از 10 تا 20 دقیقه گیرهها را باز کنید و سطل را زیر لولهها بگذارید تا قطرههای آخر سرکه خارج شود.
میتوانید این کار را چندین بار انجام دهید.
5- شستشو را کامل کنید و همهچیز را به حالت قبل برگردانید:
برای کامل کردن شستشو، منبع آب یخچال را وصل کنید و یخچال را به برق وصل کنید. پس از آن برای آنکه از نبود سرکه در سیستم آب یخچال خود مطمئن شوید، بگذارید چندین بار مخزن پر شود و سپس آن را لیوان لیوان خالی کنید تا جایی که دیگر هیچ اثری از بو و مزه سرکه در آب نباشد.
همین کار را برای یخساز نیز انجام دهید! چندین بار بگذارید یخساز کار کند و یخهای آن را خارج کنید تا جایی که هیچ رد و اثری از طعم یا بوی سرکه داخل یخها نباشد. اگر یخساز شما، سینی زیرین دارد آن را نیز خارج کنید و با آب و مواد شوینده کامل بشویید و خشک کنید و سرجایش برگردانید.
حالا دیگر لولههای آبریز و یخساز شما کاملا تمیز شدهاند و انسدادی وجود ندارد که کار دستگاه یخساز را مختل کند. اگر با وجود تمام مراحل بالا باز هم یخساز کار نکرد، موارد دیگر این مقاله هم چک کنید و به همراهی با ما ادامه دهید.
انسداد، یخزدگی یا از کار افتادن شیر آب ورودی یخچال
برای بررسی این مورد نیز باید برق یخچال را قطع کنید و شیر آب را ببندید. دستکش کارتان را بپوشید و طبق مراحل زیر پیش بروید؛ این کار هم 30 دقیقه بیشتر طول نمیکشد پس اصلا نگران خراب شدن مواد غذایی داخل یخچال نباشید. شیر آب ورودی ممکن است مشکل مکانیکی یا الکتریکی داشته باشد.
6- بررسی شیر ورودی آب یخچال برای مشکل برقی:
برای بررسی این که مشکل برقی وجود دارد یا نه، با استفاده از مولتیمتر تداوم جریان الکتریکی را بررسی کنید تا از وجود جریان خوب و بدون قطعی داخل سیمپیچهای برق مطمئن شوید.
- لوله اصلی انتقال آب که به شیر ورودی وصل است را قطع کنید، همه سیمهایی که از ترمینال سیمپیچهای برقی خارج میشوند را جدا کنید. با توجه به مدل یخچال تعداد سیمپیچ برق متفاوت است اما هر سیمپیچ دو ترمینال دارد.
- مولتیمتری که از قبل به درستی کالیبره کردهاید را روی پایینترین میزان مقاومت تنظیم کنید.
- یک سر مولتیمتر را روی یک ترمینال و سر دیگرش را روی ترمینال دوم قرار دهید. این کار را برای هر تعداد سیمپیچی که هست باید انجام دهید.
- اگر مولتیمتر دیجیتال است و یک جریان نامحدود را بدون هیچ تغییری نشان میدهد و یا عقربه مولتیمتر آنالوگ تکان نمیخورد یعنی جریان برق خوبی داخل سیمپیچ وجود ندارد و شیر خراب است.
- در صورتی که به این نتیجه رسیدید که شیر مشکل برقی دارد باید آن را تعویض کنید!
*** اگر مهارتهای مربوط به الکتریسیته و برق دارید این مراحل را انجام دهید وگرنه این قسمت را به متخصص برق بسپارید. اگر نیاز به تعویض سیمپیچها یا شیر برقی هم بود باز هم این نکته را در نظر بگیرید.
7- بررسی شیر ورودی آب یخچال برای مشکل مکانیکی:
تست کردن وجود مشکل مکانیکی در شیرآب ورودی خیلی راحت است و دردسری ندارد، نیاز به تخصص خاصی هم نیست؛ کافیست مراحل زیر را به ترتیب اجرا کنید:
- ورودی اصلی آب ساختمان را از شیر آب قطع کنید.
- سطل را زیر لوله آب بگذارید
- آب را وصل کنید و منتظر نتیجه باشید
اگر آب با فشار کافی از لوله اصلی خارج شد، یعنی شیرآب ورودی یخچال گرفتگی یا انسداد دارد و یا مشکل دارد؛ در این صورت است که یا اصلا آب از آن عبور نمیکند که داخل یخساز و آبریز یخچال بیاید و یا مرتبا آب به داخل این مخزن میریزد و متوقف نمیشود؛ در هر دو صورت یخساز و آبریز به درستی کار نمیکنند و باید شیرآب را تعویض کنید.
اگر فشار آب خروجی از لوله اصلی کم بود یا مرتبا کم و زیاد میشد، یعنی ایراد از فشار آب است و باید برای حل این مشکل فکری بکنید.
کثیف یا خراب شدن فیلتر آب یخچال
فیلتر آب قطعهای بسیار مهم محسوب میشود که کاملا مستقیم با سلامتی افراد خانواده ارتباط دارد. اگر فیلتر آب کثیف شد و شما آن را تمیز نکردید، علاوه بر طعم نامطبوع آب و یخ، باعث بیماری نیز میشود و در دراز مدت اگر توجهی نکنید، کل سیستم یخساز و آبریز یخچال را مختل میکند.
البته فیلتر آب وقتی که کثیف میشود، علائمی دارد که با توجه به آنها میتوانید متوجه مشکل فیلتر بشوید تا آن را تمیز و یا تعویض کنید.
1- روشن شدن چراغ نشانگر فیلتر آب:
یخچال فریزرهای جدید، یک چراغ نشانگر دارند که هرگاه فیلتر آب نیاز به تعویض داشته باشد روشن میشود. این چراغ روی کنترل پنل یخچال قرار دارد.
2- طعم عجیب آب و یخ:
اگر رنگ و طعم آب و یخ خروجی از دستگاه، غیرعادی بود، یعنی فیلتر آب دستگاه مشکل دارد. اگر آب طعم فلز، کپک و یا حتی کلر بدهد و یا یخ خروجی دستگاه رنگ کدر، بوی بد یا طعم ناخوشایندی داشت، باید فیلتر آب را تعویض کنید.
3- کند یا قطع شدن آبریز و یخساز:
اگر آبریز و یخساز یخچالتان مدتیست که کند کار میکند و یا از کار افتاده است، حتما فیلتر را بررسی کنید. وقتی فیلتر یخچال دچار گرفتگی میشود میتواند سرعت دستگاه را کاهش دهد و یا به کل آن را قطع کند. در مناطقی که درجه سختی آب شرب بالاست این اتفاق بیشتر میافتد؛ زیرا رسوبات معدنی و سایر عناصر موجود در این آبها باعث انسداد میشود.
از کار افتادن المنت یخساز
المنتها گرما تولید میکنند، درسته! شاید تعجب کنید که یخساز مگر المنت دارد که خرابی آن باعث از کار افتادن این دستگاه شود!؟ بله یخسازها المنت دارند و برای جدا کردن یخها از دستگاه باید به آنها مقدار کافی گرما داده شود که این وظیفه المنت است!!
حالا وقتی المنت از کار میافتد، یخساز نمیتواند قالبهای مکعبی یخ را داخل مخزن ریخته تا شما بتوانید با فشار پدال دستگاه به آنها دسترسی پیدا کنید. برای اینکه مطمئن شوید ایراد از المنت است باید مهارتهای الکتریکی داشته باشید و بتوانید تست ولتاژ بگیرید. اگر این مهارت را ندارید حتما یک متخصص خبر کنید و جان خودتان را به خطر نیاندازید.
پایین بودن دمای ترموستات
وقتی دمای ترموستات را خیلی پایینتر از حد استاندارد تنظیم کنید، آب تا قبل از رسیدن به قالبهای یخساز، یخ میزند و به این ترتیب داخل مخزن دستگاه، یخی برای استفاده شما وجود ندارد. دفترچه راهنمای یخچالتان را مطالعه کنید، اگر دمای ترموستات روی عددی پایینتر از چیزی که تعیین کردهاند قرار دارد، آن را روی دمای استاندارد تنظیم کنید تا مشکل حل شود.
خارج شدن بازوی کنترل از موقعیت خود
بازوی کنترل قسمتی از دستگاه یخساز است که بالای مخزن ذخیره یخ قرار میگیرد و وقتی یخها به اندازهای جمع شوند که به این بازو برسند، یخسازی متوقف میشود. زمانی که این بازو بیش از حد داخل مخزن قرار بگیرد و یا از جای خودش بیرون بیاید، یخسازی کامل متوقف میشود و یا بیوقفه ادامه پیدا میکند.
بالا بودن دمای فریزر
اگر دمای فریزر از حد معمول و مناسبش بالاتر باشد، عملیات یخ زدن آب انجام نمیشود. دمای فریزر باید متناسب با فصل و همانطور که داخل دفترچه راهنمای یخچال است، تنظیم شود. بالاتر یا پایینتر بودن دما، باعث میشود که کار یخچال، دستگاه یخساز و یا حتی آبریز مختل شود.
پس دما را چک کنید و اگر درست نبود، آن را به حد مناسب برسانید تا عملکرد یخسازتان به حالت عادی برگردد.
نکاتی برای جلوگیری از مشکلات مربوط به یخساز
- دمای مناسبی که کارخانه تعیین کرده و در دفترچه راهنما نوشته است را روی یخچال و فریزرتان تنظیم کنید.
- هرچیزی که بازوی کنترل را از موقعیت مناسب خودش خارج کند را از آن دور کنید.
- فیلتر آب یخچال را مرتبا تمیز و سالانه تعویض کنید.
- اگر در منطقهای زندگی میکنید که درجه سختی آب بالاست، حتما لولههای انتقال آب یخچال و شرآب آن را مرتبا تمیز کنید تا رسوبات باعث گرفتگی و اختلال نشود.
سخن آخر:
در این مقاله، مشکلات رایج یخسازها را بررسی کردیم و راهحل رفع آنها را نیز برایتان شرح دادیم. هر جایی از رفع این مشکلات نیاز به حضور یک متخصص داشتید حتما با شرکت گارانتیکننده دستگاهتان تماس بگیرید و کارهایی که مربوط به جریان الکتریکی است و نیاز به تخصص دارد را به هیچعنوان خودتان انجام ندهید.
اگر به تازگی یخچال فریزر ساید بای ساید دوو خریداری کردید، حتما مقاله “راهنمای نصب یخچال فریزر ساید بای ساید دوو” را مطالعه کنید و اگر یخچالتان دوقلو است، “راهنمای نصب یخچال فریزر دوقلو” را بخوانید. اگر به تازگی تصمیم به تهیه یخچال گرفتهاید، پیش از انتخاب، حتما مقاله “راهنمای خرید یخچال فریزر” مطالعه کنید و بعد تصمیم بگیرید